Заява партії «За Україну!»

Партія «За Україну!» заявляє, що міністр освіти й науки продовжує руйнування української освіти й національного гуманітарного простору.

Всупереч обіцянкам займатися реформами й підвищувати якість освіти, Табачник сконцентрував усі зусилля на боротьбі з українською мовою та формуванні у молодого покоління українців світогляду мешканців російської провінції.

Слідом за скасуванням державних іспитів з української мови для бакалаврів та відмови від обов’язкового зовнішнього тестування випускників української мовою, міністр-українофоб вирішив знищити шкільний курс зарубіжної літератури. Натомість Табачник запроваджує вивчення «світової літератури», де, за його словами «російська література займатиме три чверті навчального процесу».

По суті, замість світової Табачник запроваджує курс російської літератури, позбавляючи українських дітей вивчення у необхідному обсязі творів англійської й французької, італійської й іспанської, німецької й американської літератур. Безумовно, така антиукраїнська політика Табачника можлива лише тому, що вона цілковито підтримується президентом Януковичем, котрий з цією метою і тримає Табачника на міністерській посаді.

Руйнування української освіти викликає обурення людей в усіх регіонах України, і ще одним свідченням цьому стали акції протесту донецької молоді під час візиту Табачника в Донецький університет 25 травня.

Партія «За Україну!» обурена тим, що для придушення цих справедливих протестів влада вдається до незаконного тиску на студентів та працівників освіти, журналістів. Під час згадуваного візиту в Донецьк журналістів демонстративно не пустили до університетського гуртожитку, який відвідував міністр.

Протидія студентам, викладачам та журналістам не обмежується лише фізичними перешкодами. Правоохоронні органи розгорнули тотальну кампанію залякування й тиску. Останнім прикладом стали вимоги СБУ до ректора Львівського католицького університету Бориса Гудзяка підписати незрозумілий документ, який важко розцінити інакше як спробу тиску на ректора з метою протидії студентським виступам.

Партія «За Україну!» вважає як антиукраїнські дії Табачника, так і тиск силових структур на громадян неприйнятними та протиправними.

Ми переконані, що антиукраїнські рішення Табачника будуть неминуче скасовані. Школярі й студенти вивчатимуть російську мову, але не за рахунок української, знатимуть твори російської літератури, але не за рахунок літератур інших народів.

Нинішні русифікаторські кроки міністра освіти не призведуть ні до чого, окрім марної витрати бюджетних коштів і загострення громадянського протистояння.

Тому партія «За Україну!» стверджує, що єдиним засобом уникнути цього загострення є звільнення українофоба Дмитра Табачника з посади міністра освіти й науки України.

Голова партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко

Коментування не рекомендоване автором новини.