Волинський осередок партії «За Україну!» закликає владу захистити Шацькі озера від дій Білорусі

Волинська обласна організація партії «За Україну!» закликає українську владу вжити дій щодо захисту Шацьких озер від дій Білорусі, яка розпочала реалізацію проекту проекту «Розробка крейдових покладів родовища «Хотиславське».

В лютому 2010 року в Луцьку, у Волинській обласній раді відбулися громадські слухання з питання впровадженнями білорусами проекту «Розробка крейдових покладів родовища «Хотиславське» у Малоритському районі Брестської області. У громадських слуханнях взяли участь представники влади у Волинській області, фірми «Трайпл», яка інвестує розробку кар’єру, дирекції підприємств, що будуються, фахівці науково-дослідних інститутів, а також спеціалісти Міністерства охорони навколишнього природного середовища сусідніх держав – України і Білорусі.

Основною проблемою, яка обговорювалася в процесі слухань є екологічна загроза, яка постане в результаті реалізації даного проекту білоруською стороною по відношенню до територій Шацького національного природного парку. Хотиславське родовище, яке знаходиться на відстані трьохсот метрів від кордону з Україною, і відповідно Волинською областю, є стратегічно важливим економічним об’єктом для Білорусі, яка планує там видобувати близько 95 % від всього обсягу крейди в країні.

Експертні оцінки, проведені представниками як України так і Білорусі, свідчать про вкрай негативні наслідки впровадження даного проекту для заповідної зони, в якій лежать Шацькі озера. Зокрема, результатом старту видобування крейди в родовищі стане:

-          зникнення ряду видів місцевої флори та фауни;

-          пониження рівня грунтових вод;

-          можливе зникнення деяких озер на території Ратнівського району;

-          обміління деяких озер у Шацькому парку.

Все це, за оцінками експертів призведе до екологічної катастрофи, негативні наслідки якої будуть відчутні як для Волинської області так України загалом, для якої подібні дії Білорусі можна розцінити як зазіхання на її національні інтереси. Шацький національний природний парк, який є однією з візитних карток Волині та унікальним природно-рекреаційним комплексом в регіоні може втрати свою привабливість як туристична  та перспективна інвестиційна зона.

Незважаючи на перестороги фахівців, білоруська сторона продовжує активну підготовку до реалізації проекту. Більше того, Білорусь не надає інформації про те, на якому етапі наразі перебуває підготовка реалізації проекту, що дозволяє припускати про ймовірне видобування крейди вже зараз. Відтак – як влада у Волинській області, так і представники активної громадськості повинні зайняти чітку позицію з приводу даного питання.

Волинська обласна організації партії «За Україну!» закликає як політиків так і простих волинян не бути байдужими щодо даної проблеми  і долучитися при потребі до акцій протесту проти дій білоруської сторони. Також вартим уваги є створення на  всеукраїнському рівні комісії, яка б дала остаточну оцінку перспективам і наслідкам даного проекту. За умови продовження його реалізації, будуть проведені відповідні акції з блокування роботи україно-білоруського кордону для привернення уваги до проблеми на найвищому, міждержавному рівні.

Коментування не рекомендоване автором новини.