Додаткові кошти для ЖКГ без проблем

Дороги, житловий фонд, комунікації, житлово-комунальне господарство міста загалом потребує якщо не тотальної перебудови, то хоча б ремонту, реконструкції, а значить і капітальних вкладень. Де взяти на це кошти – ось одна з основних проблем, яка є спільною для усіх: і „правих”, і „лівих”, для усіх, хто бажає місту кращого. Перед виборами ми чуємо масу обіцянок, програм, напрямів реформ, та дуже рідко ми можемо почути основне – чим вони підкріплені, на чому вони базуються…

Бюджет міста – це передусім податкові надходження, субвенції з державного бюджету та прибуток з продажу та оренди комунального майна (земельних ділянок та приміщень), але ж це не вичерпний перелік бюджетних надходжень. Виявляється, є ще одне вагоме джерело, про яке часто забувають – міжнародні та внутрішньодержавні гранти, дотації тощо. Саме за їх участю реалізовано масштабний проект реконструкції зовнішнього освітлення (http://www.lutskrada.gov.ua/oper/654.html) (виграно 1 млн. грн. з держбюджету) та реалізується проект реформи міського теплозабезпечення (http://www.lutsk.ua/teplo_reforma.html) (бюджет проекту: 13 млн.дол.). Якщо це джерело і справді може давати такі значимі фінансові вливання, то чому б не підійти до нього системно, більш серйозно і не отримувати з нього кошти частіше і більше?

Саме з цією метою пропоную створити координаційну групу по залученню позабюджетних коштів для міста і потреб виконкому (об´єднати найкращих фондрейзерів і менеджерів проектів міста для спільного, більш ефективного пошуку коштів і вирішення проблем міста). Основна мета групи на першому етапі її функціонування, водночас яка може бути і перевіркою групи на її результативність – написати і реалізувати один проект Центр проектного менеджменту (ЦПМ), який буде функціонувати за грантові кошти при міськвиконкомі. Функціями Центру будуть:

- пошук і залучення позабюджетних коштів для міста і виконкому міськради;

- безкоштовне навчання і допомога в написанні проектів працівникам виконкому;

- платне навчання і спільна реалізація проектів для громадських організацій, підприємств, фізичних осіб;

- пошук закордонних партнерів для реалізації проектів;

- пошук грантодавців.

Таким чином, міська рада створить собі базу для реалізації ідей, на які зараз бракує бюджетних коштів.

На другому етапі функціонування координаційної групи по залученню позабюджетних коштів вона стає консультативно-дорадчим органом, який визначає стратегію діяльності ЦПМ, пріоритетність подання проектів, рекомендує грантодавця; також група намагається сприяти реалізації проектів ЦПМ через контакти з міжфракційним депутатським обєднанням „Волинь” у Верховній Раді України (Адам Мартинюк), Міжнародним громадським обєднанням „Волинське братство” (Микола Жулинський) та інші структури. При цьому пропонується запозичити досвід м. Люблін і м. Ковель.

Велика кількість державних службовців була у минулому, або ж і зараз є членами недержавних громадських організацій, які переважно отримують фінансування за аналогічним принципом: з державних та міжнародних грантів, від „донорів”, конкурсу проектів – тому кадровий склад для таких задач буде неважко підібрати. Таким чином, функціонування такої групи для міської ради абсолютно не вимагає ніяких кадрових змін чи фінансових вкладень, а фінансовий результат при правильній організації роботи може принести колосальний.

На першому етапі свого функціонування ЦПМ повинен буде зібрати пропозиції щодо необхідних покращень як у місті, так у самій роботі міської ради, зокрема:

- Розбудова інфраструктури міста (в тому числі ремонт доріг, побудова  пішохідного мосту-переходу через залізницю та інше);

- Центр туристичної інформації у м. Луцьк (на початковому етапі його функціонування можливе лише за рахунок проектних коштів);

- Департамент комп´ютеризації (в Любліні його створення базувалось на формуванні єдиної компютерної корпоративної мережі у виконкомі, на що пішло більше 1 млн. грн.);

- Впровадження відповідності вимогам системи управління якістю у комунальних підприємствах міста (навряд найближчим часом на це будуть виділені кошти з міського бюджету, а впровадити СУЯ у КП потрібно).

Потім група визначить доцільність їх фінансування з проектів, пріоритетність і першочерговість та подасть разом із рекомендаціями до ЦПМ для реалізації за іноземні кошти.

Якщо неможливо чекати на реалізацію проектів для здійснення необхідних впроваджень, кошти можна шукати паралельно із цими змінами, тому дії, описані  у даних пропозиціях актуальні у будь-якому випадку.

Крім того, для залучення коштів на реалізацію даних проектів можна оголосити конкурс для громадських організацій, навчальних закладів міста та області. У разі, якщо вони залучать проектні кошти під реалізацію ідей виконкому, виконком надає їм грошову винагороду, яка менша ніж сума витрат на впровадження даної ідеї власними силами – ГО отримають гроші не під проект, а на розбудову організації, а виконком – набагато дешевше реалізує свої ідеї.

У результаті такої роботи, на мою думку, можна отримати:

- збільшення кількості працівників Луцької міської ради, які активно працюють над залученням позабюджетних коштів для міста (причому не тільки кількісно, але, що саме головне – якісно);

- безкоштовне для міськради створення центру по написанню проектів для міста;

- створення додаткового джерела доходів, бази для реалізації ідей виконкому;

- більшу системність і прозорість МС міста;

-  ефективну, взаємовигідну співпрацю між виконкомом, громадськими організаціями і науковими установами, які обєднуються для вирішення проблем міста.

Обєднаймося, щоб разом зробити місто кращим!

Олександр Алфьоров, член Луцької міської організації партії “За Україну!”

Коментування не рекомендоване автором новини.