У центрі Луцька пройшло віче пам’яті героїв Крут

Близько сотні людей увечері 29 січня прийшли на центральну прощу Луцька, аби віддати шану українським юнакам, які у 1918 році загинули в бою під Крутами.

Віче зібрало на Театральному майдані здебільшого молодь з націоналістичних організацій. Окрім них, акція привернула увагу і людей поважного віку.

Перед початком і наприкінці заходу на всю площу лунали патріотичні пісні. А націоналісти розгорнули декілька стягів – здебільшого червоно-чорні. Часто звучали патріотичні вітання «Слава Україні!», а у відповідь чулось «Героям Слава!». Усі тримали в руках лампадки зі свічками.

Представників влади на заході не було. Керував акцією депутат Луцької міськради голова Луцького осередку партії «За Україну!» Павло Данильчук.

За учасниками акції спостерігали працівники правоохоронних органів, двоє з них фільмували захід та обличчя учасників на відеокамери.

Сама акція не була тривалою. Декілька учасників віче виступили перед присутніми з промовами, піснями та віршами.

Керівник обласного осередку молодіжної організації «Національний Альянс» Майя Москвич доводила присутнім, що битва під Крутами – це не та дата в українській історії, яку треба оплакувати.

«Нею треба пишатись. Це найкращий історичний приклад для молоді. Ці хлопці змінили історію, тому що про них пам’ятають», – сказала Москвич.

Опісля промов та пісень, перед пам’ятником Лесі Українки учасники віче вибудували з лампадок фігуру тризуба, що символізувало ідею, за яку полягли «крутянці».

Опісля всіх запросили у Палац культури на перегляд фільму естонського режисера Ельмо Ньюганена «Імена в мармурі», який оповідає про боротьбу за здобуття незалежності і є суголосним з подіями, які відбувалися в Україні у 1918 році.

«Волинські новини»

Коментування не рекомендоване автором новини.