Заукраїнці вшанували повстанців, що загинули в Гурбенському бою + ФОТО

Делегація Волинської організації партії “За Україну!” на чолі котрої були депутати обласної ради Ігор Гузь та Луцької міської ради Павло Данильчук відвідала пам’ятний захід присвячений воїнам Української Повстанської Армії, що загинули в Гурбенському бою на Рівненщині.

Ігор Гузь виступив на мітингу і звернувся до присутніх з проханням пам’ятати подвиг повстанців і продовжувати їх боротьбу за Україну. А боротися є за що, бо сьогодні Україна не така якою її уявляли воїни Української Повстанської Армії.

«Сьогодні Верховна Зрада прийняла закон за яким ми маємо святкувати 9 травня під радянськими прапорами. Але ж під цими прапорами знищували в 44-му році цих упівців, до могил яких ми прийшли! Ми заявляємо, що не потерпимо такої наруги і будемо зривати такі прапори з державних установ. Це не наш прапор! Це прапор вже неіснуючої імперії, яка знищила мільйони українців!» – заявив Ігор Гузь.

Бій під Гурбами – це найбільше військове протистояння між військами УПА та НКВС. Бій тривав із 21 по 25 квітня 1944 року. Проти 6 000 бійців УПА та місцевого населення виступили 35 000 радянських солдат. Війська НКВС мали 15 танків, та бронетехніку, упівці лише 2 гармати та кілька мінометів. Радянські війська оточили повстанців, але після кількаденних тяжких боїв упівцям вдалося вирватися з оточення, втративши близько 2 000 бійців. Війська НКВС втратили 3 000 бійців та 5 танків. Після бою радянські війська спалили довколишні села Гурби та Антонівці.

Сьогодні на місці бою встановлено Пантеон героїв УПА де перепоховано тіла упівців. На місці бою засновано чоловічий монастир. Панахида за загиблими повстанцями традиційно відбувається на третій день Великодня.

Прес-служба ВОО ПП «За Україну!»

Фото http://zdolbuniv.info та Прес-служби ВОО ПП «За Україну!»

Коментування не рекомендоване автором новини.