Ігор Гузь вшанував козаків, що загинули під Берестечком

Депутат Волинської обласної ради, лідер волинського осередку партії «За Україну!» Ігор Гузь відвідав урочистості з нагоди 360-ї річниці битви під Берестечком.

Традиційно урочистості розпочались із Божественної літургії та вселенськї панахиди біля Свято-Георгіївського чоловічого монастиря за участю Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. Після чого розпочався мітинг.

Виступаючи на мітингу Ігор Гузь звернувся до присутніх з проханням пам’ятати подвиг українських козаків та селян, які полягли на цьому полі. «Тоді козаки билися і вмирали не за партії, не за матеріальні блага, не за посади, вони боролися за Україну! Вони мають стати нам прикладом. Ми теж маємо згуртуватися і виступити єдиним фронтом проти «чорної хмари», яка нависла над Україною – проти Януковича!» – заявив Ігор Гузь.

Після мітингу відбулась історична реконструкція, яка відтворила епізод Берестецької битви. Організатори зібрали близько двох сотень друзів з історичних товариств України, Польщі, Чехії та Білорусі.

Прес-служба ВОО ПП «За Україну!»

Історична довідка

Битва під Берестечком (28 червня — 10 липня 1651)  — найбільший бій Хмельниччини, який відбувся біля містечка Берестечко між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького та союзним йому кримськотатарським військом Ісляма III Ґерая з одного боку та армією Речі Посполитої під командуванням Яна Казимира II з іншого.

Згідно з польськими історичними джерелами XVII–XVIII століть, кількість польської армії була до 300.000 вояків. Також є свідчення про те, що поляки мобілізували на війну кожного сьомого підданого держави. Сучасні українські академічні дослідження в середньому подають чисельність козацької армії у 100.000, кримськотатарської у 30.000

Битва закінчилась перемогою польського війська, однак козацька армія не була розгромлена. Загальноприйнятою є думка, що основних своїх втрат козаки зазнали, переправляючись через р. Пляшівку, під час виходу з битви. Однак останні наукові дослідження показують, що кількість загиблих козаків в польських історичних джерелах (до 30.000 убитими) є значно перебільшеною. Археологічні розкопки, що проводяться в останні десятиліття на місці битви віднайшли рештки лише близько сотні загиблих під час переправи козаків. Іншим свідченням на користь незначних втрат української армії було те, що Богдан Хмельницький вже через два місяці зумів зібрати майже стотисячне військо під Білою Церквою, блокувавши там польсько-литовські війська і змусивши їх укласти мир, що було б неможливим за умов важких втрат українсько-козацької армії під Берестечком. В радянській історіографії (до початку розкопок на місці битви) була поширена цифра у 10.000 загиблих в ході битви козаків.

Причиною поразки козацького війська було те, що татари полишили поле бою, захопивши з собою Богдана Хмельницького.

Битва під Берестечком була найбільшою за усю Визвольну війну.

Коментування не рекомендоване автором новини.