Верховна рада в першому читанні підтримала законопроект, що захищатиме національний культурний продукт

У вересні відбудеться круглий стіл щодо обговорення й напрацювання пропозицій до другого читання законопроекту “Про національний культурний продукт”. Про це повідомив автор законопроекту, лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко.

За його словами, «ми плануємо провести у вересні професійну розмову із кінематографістами, книговидавцями, виконавцями, видавцями дитячих журналів та усіма тими, кого стосується цей законопроект».

Головна мета круглого столу , за словами народного депутата, обговорення ухваленого за основу законопроекту та напрацювання поправок до другого читання, які покращать законопроект та вилучать ті норми, які будуть визнані недоречними» .

«Я, як автор законопроекту “Про національний культурний продукт” разом із колегами по профільному комітету Верховної Ради готовий до опрацювання усіх слушних пропозицій, – зазначив В’ячеслав Кириленко, – і впевнений, що спільними зусиллями ми напрацюємо закон, який не тільки захистить національний культурний простір, а й дасть стимул для його розвитку».

Довідка. Як відомо, Верховна Рада України 15 червня, прийняла за основу проект закону “Про національний культурний продукт”, котрий визначає кілька напрямків (стратегічних завдань) у здійснюваній державою підтримці національного культурного продукту. Законопроект внесений лідером партії «За Україну!» В’ячеславом Кириленком, підтримали 266 народних депутатів.

Виступаючи під час представлення законопроекту в парламенті В’ячеслав Кириленко наголосив, що «національна культурна індустрія потребує захисту і з боку держави, і з боку уряду, якщо хочете, з боку усіх громадян».

«А простіше кажучи, ухвалення цього законопроекту про національний культурний продукт призведе до того, що від підтримки іноземного виробника культурного продукту українська незалежна держава на 20-му році Незалежності нарешті перейде до підтримки українського виробника власного національного культурного продукту», – зазначив лідер партії «За Україну!».

В’ячеслав Кириленко відзначив, що законопроект «передбачає як податкову підтримку національного культурного продукту, так і державну підтримку шляхом грантів, шляхом створення відповідних фінансових ресурсів, а також створення іншими способами і методами сприятливого режиму з боку держави для національного культурного продукту».

Політик також зазначив, що Законопроектом визначаються види національного культурного продукту за сферами, таких сфер 11 і вони покривають собою практично всі види національного культурного продукту та національних культурних послуг, які можливі до виробництва і поширення в Україні. «А це означатиме, що законопроект у випадку ухвалення дасть і зримий економічний ефект, оскільки в усьому цивілізованому, розвиненому світі культура давно стала однією з ключових продуктивних сил й забезпечує надходження до державних бюджетів своїх країн», – наголосив лідер партії «За Україну!».

Довідка. Як зазначається у пояснювальній записці, законопроектом (реєстр. №4298) пропонується врегулювати питання створення, розповсюдження та споживання національного культурного продукту та надання державної підтримки національним культурно-мистецьким проектам.

Проект спрямований на: збереження і розвиток національної культурної традиції, формування міцної національної ідентичності громадян України засобами культури і мистецтва, і через це – сприяння консолідації українського суспільства; забезпечення розвитку національних культурних індустрій, належної присутності національного культурного продукту на вітчизняному ринку та в культурному споживанні людей і цілісності національного інформаційно-культурного простору та повноструктурності національної культури.

Законопроектом визначаються кілька напрямків (стратегічних завдань) щодо державної підтримки національного культурного продукту, а саме:

- підтримка авторів, що створюють національні твори, виробників національного культурного продукту, національних каналів культурної комунікації;

- забезпечення доступу споживачів до національного культурного продукту;

-         просування національного культурного продукту в Україні та за кордоном.

Прес-служба партії «За Україну!»

Коментування не рекомендоване автором новини.