Які бувають кавоварки?

yaki-buvayut-kavovarkyВсі кавоварки за способом приготування кави діляться на крапельні (вони ж фільтраційні), еспресо, гейзерного типу і для приготування кави по-турецьки. Але кожна з тих і інших моделей може відрізнятися ще й процесом створення тиску пари. Крім того, кожна кавоварка може бути оснащена додатковим функціоналом для зручності користувачів – наприклад, апаратом подрібнення кавових зерен, ємностями великих або менших обсягів, бути повністю автоматичною (так звані кавомашини) або напів-автоматичною (наприклад, ріжкові, в які для варіння необхідно засипати відмірену порцію подрібненого кави).

Часто на будь-якої моделі кавоварки вказується максимальний і мінімальний обсяг кави, який вона може приготувати за один раз, зазвичай ця величина вказується в кількості чашок (порцій), кожна з яких мається на увазі рівній 100 мл. Тому найдоцільніше вибирати електричну кавоварку виходячи з обсягів споживання кави за один раз на потрібну кількість персон – 2, 4, 6 чашок. Також слід враховувати, що при наявності великої місткості для води приготувати менше порцій кави можна, а ось навпаки (в маленькій ємності) зробити багато порцій не вийде.

Дорожчі кавоварки оснащені цифровим керуванням і мають кілька програм приготування кави різної міцності. За таким принципом влаштовані пральні машини. Хоча і ремонт таких кавоварок не простий, його можна провести на приклад в майстерні Контакт. Тобто, в цих кавоварках можна регулювати тривалість контакту води з кавовою масою, тиск пари, і навіть фракцію помелу кавових зерен – адже від цього, вважається, залежить смак кави.

Крапельні (фільтраційні) кавоварки.

Крапельні апарати для приготування кави представляють собою найпростіший механізм, що працює за принципом фільтрації води через щільний шар меленої кави. У них є дві ємності: для надходження води (бажано щоб вона була з мірним індикатором) і ємність для надходження готового напою. Проходячи процес нагрівання, вода випаровується і у вигляді крапель конденсату стікає в сітчастий нейлоновий / металевий (багаторазовий) або паперовий (одноразовий змінний) фільтр, наповнений меленою кавою. Профільтрована крізь кавову масу вода накопичується в глечику як готового напою, який підігрівається спеціальною підставкою.

Гейзерні кавоварки.

Такий тип пристрою дозволяє готувати більш міцний напій, завдяки тому, що вода або нагрітий пар (тиском від 1,5 до 4 бар) багаторазово проходять крізь товщу меленої кави спеціального помелу – див. кавоварки еспрессо.

Кавоварки еспрессо.

В них на відміну від інших типів кавоварок витрата кави набагато нижча, а напої виходять цілком гідною концентрації за рахунок того, що вода фільтрується крізь шар кави під тиском, тобто, з силою, вибиваючи з кавової маси всі аромати, смак і колір. Але для експлуатації такої кавоварки необхідно кави спеціального помелу – грубого, бажано з однорідними ядрами. Для цього необхідно вибирати або спеціальний кави, або більш дорогу модель кавоварки, забезпечену камерою дроблення зерен кави спеціальними жорнами (тому що є більш дешеві вбудовані в кавомашини кавомолки з ротаційними ножами).

Деякі (автоматичні) моделі кавоварок епрессо з вбудованою кавомолки автоматично відміряють і заварюють чітку порцію кави, в інші (ручні) апарати каву завантажує сам користувач, набиваючи ріжок. Але і в автоматичних, і в напівавтоматичних кавоварках необхідно періодично вручну вивантажувати відпрацьовану кавову гущу. До того ж мийка такої кавоварки досить трудомісткий процесс.В деякі моделі кавоварок допускається завантаження кави або в зернах, або мелений, або в капсулах, або в чалдах.

Вибираючи кавоварку, треба звернути на цей момент особливу увагу, інакше потім витрати на покупку кави спеціального помелу і брикетування оптимізувати буде дуже сложно.

Рожкові кавоварки.

Рожкова кавоварка не має в своїй конструкції ніяких фільтрів, сіточок, це найпростіший варіант, який замінює турку. Її принцип роботи полягає в проході гарячої води через утрамбований в ріжок кава. Якщо ця кавоварка не оснащена додатковим функціоналом, її можна вважати найдешевшим варіантом, в якому можна навіть заварювати чай. Але обережніше – так як запах кави і чаю прибрати дуже складно, ну а смак багатопрофільно-експлуатована кавоварка може істотно зіпсувати. Економлячи на простої моделі, ви свідомо погоджуєтеся, що кавомолку доведеться купувати окремо або купувати вже помелену каву. Смак кави з таких кавоварок «найпростішій комплектації» скромний, якщо не сказати – бідний.

Більш автоматизовані машини можуть готувати кілька різних видів кави в залежності від вбудованих програм. А завдяки можливості регулювати нагрів в автоматичних кавоварках можна приготувати капучіно – молоко до нього подається або безпосередньо в кавоварку, або через трубочку паровідводом з зовнішньої ємності (пакети молока, чашки), збивається, і молочна пінка потрапляє в чашку. Єдиний мінус – ємності кавоварки після молока доводиться частіше мити, щоб не зробити всередині розсадник молочнокислих бактерій.

Французька кавоварка.

Французький апарат являє собою скляний стакан і поршень – французький прес. Це свого роду «фільтр», який рухається по склянці вгору і вниз. У склянку засипають каву і наливають гарячу воду. Як тільки кава настоїться, поршень опускається вниз по склянці, притискаючи і спресовуючи гущу на дно і віджимаючи напій.

За видамм завантаження кави кавоварки поділяють на:

Капсульні кавоварки. Назва цих кавоварок говорить сама за себе. Капсульний апарат заправляється спеціальними капсулами з кавою, які проколюють в трьох місцях. Через ці капсули проходить потужний струмінь повітря, яка перемішує їх вміст, а потім в капсулу надходить вода.

Зернові кавоварки – можуть використовувати будь-яку каву, в будь-якої фракції – від зерен, до капсул, чалд або просто мелену.

Чалдові кавоварки – кава в них подається не в зернах, а сформованих чалдах. У таких кавоварках можна використовувати каву в зернах і не можна зварити каву по-американськи. Але безперечно, по простоті експлуатації і миття чалдові кавоварки зручніші і легші.

Вибор кавоварки, як і будь-якої побутової техніки, справа тонка і в ньому не можна сподіватися на загальний набір рад. Покладіться на своє внутрішні чуття. І ми сподіваємося, що воно вас не підведе.

Коментування не рекомендоване автором новини.